12 februari 2010

7 schoollokalen erbij, dat wil De Kleine Dichter


Want het houdt ook niet op in Dichterswijk, Utrecht. De “grootste binnenstedelijke vinexlocatie van Nederland” is langzamerhand voor een behoorlijk stuk gebouwd, en de bewoners hebben kindertjes gekregen. En die willen om de hoek naar de basisschool, toch?
De gemeentelijke Onderwijsdienst had bedacht dat er op dit moment nog geen 200 kindertjes zouden zijn voor deze openbare basisschool. Helaas, nu zitten er al zo'n 250 kinderen op De Kleine Dichter. En er staan er voor de komende jaren al weer een map vol ingeschreven. Uit alleen de eigen wijk, tussen Balijelaan en Jaarbeurs, tussen DaCostakade/Reviuskade en Merwedekade.

In de afgelopen jaren zijn bouwaanvragen niet gehonoreerd, met de opmerking dat er toch net nieuw gebouwd is. Dus moesten andere utrechtse scholen voorgaan, zogezegd. En ja, er is te weinig geld, of er zijn teveel kinderen, of het is een combinatie daarvan. Nu is weer een aanvraag ingediend voor de bouw van 7 lokalen voor De Kleine Dichter, die dan de te verwachten groei in deze wijk een beetje kan opvangen.

Want er komt nog meer nieuwbouw aan: nog meer dan honderd huizen in Dichterswijk-west, en tegen de 1000 woningen precies aan de overkant van het Merwedekanaal, op het defensieterrein, met een brugje tot bijna bij de school. En op termijn wordt aan de oostkant van de Kruisvaart ook het NS-project Kruisvaertkade ontwikkeld, met zo'n 500 woningen, waarvan ook een deel sociale bouw. En op de kop van de Dichterswijk, op wat nu de bouwwerf voor de Rabobank is, moet ook nog woningbouw gerealiseerd worden.

Kortom, de school heeft in dit gebied de eerstkomende 15-20 jaar voldoende “kindpotentie”. Regelgeving voor uitbreiding houdt vooral rekening met het aantal kinderen dat oktober een jaar geleden (teldatum dus okt 2008!) op die school zat. Wij hebben de laatste jaren herhaaldelijk gewezen op de geconstateerde sterke stijging van het aantal 0-4jarigen in vrijwel elke wijk in Utrecht. Iedereen weet dat rond De Kleine Dichter nog veel bijgebouwd gaat worden. Het is voor iedere normaal denkende beleidsmaker, ambtenaar, bestuurder, politicus, dus volstrekt duidelijk dat 't niet gaat passen, de komende jaren. Tijdelijk gebruik van lokalen verderop in ZuidWest kan, maar is een oplossing die volgend jaar al is ingehaald door de kindergroei. Dus een school op 3 locaties wordt mogelijk het gevolg van de keus van veel utrechters om in deze prima nieuwe wijk te gaan wonen.

Wat hier moet komen is een Brede School, waar heel Dichterswijk, inclusief de komende uitbreidingen, terecht kan. Nu besluiten tot bijbouwen betekent dat over 3 tot 4 jaar die school er staat, en de voorzieningen dus in de pas blijven lopen met de groei van Dichterswijk. Direct tegenover de school is een braakliggend terrein, bij de Royco/Campbell waar tot die tijd de nodige noodlokalen kunnen worden neergezet. Dat lost gelijk het dreigende probleem van 2 locaties, een kilometer uit elkaar, op. En wellicht dat Doenja daar ook een nieuwe plek voor de oudere jeugd kan vinden?

Mooi punt voor de nieuwe raad, direct na de verkiezingen?

Geen opmerkingen: