23 november 2009

Gemeenteraadsverkiezingen Utrecht

Sta ik op een verkiesbare plek? Bij Stadspartij Leefbaar Utrecht? Vanavond weet ik het. Dan is de lijst bekend, en zijn ook de onderwerpen voor het verkiezingsprogramma door de ALV besproken. Maar waarom wil ik weer verkiesbaar zijn?

Als je woont in deze stad, dan ben je erbij betrokken. Hoe? Door de plek waar je woont, waar je vrienden zijn, waar je recreëert. Waar je je boodschappen doet, waar je misschien werkt, waar je eventuele kinderen naar school gaan. Of waar je zelf naar school gaat, of waar je je vut/pensioentijd doorbrengt. Dan mag je van diezelfde gemeente vragen dat ze efficiënt en alert werken. Dus geen geld over de balk, geen regenten-mentaliteit, maar: hart voor de utrechter, hart voor de zaak, hart voor de wijk en hart voor de stad. En die betrokkenheid kun je laten merken.

Dat doe je door je druk te maken over bijvoorbeeld het spitsverkeer en de absurde instroom van werkverkeer. En het openbaar vervoer, dat altijd via het CS moet, en nooit een wijkwijk verbinding kent.
Je maakt je druk over het parkeren, wat steeds lastiger wordt. Ook bij winkelcentra. En ook fietsroutes kunnen logischer en beter, en mogen meer voorrang krijgen. Liefst met minder verkeerslichten en groene golven.

Dat doe je door je druk te maken over bijvoorbeeld het wonen. Met meer keuze in woningtypes, en spreiding over de stad, en kortere wachtlijsten voor Utrechters. Geen sloop voor de helft van de krachtwijken, maar veel meer stevige renovatie van de casco’s en vernieuwbouw. En steun voor het particulier woningbezit in krachtwijken, zodat zij net als het gesubsidieerde deel ook kunnen verbeteren. Anders worden dat de nieuwe rafelranden.

Dat doe je door je druk te maken over onderwijs. Niet alleen over de belachelijk stinkende en uitgewoonde gebouwen op een aantal plekken in de stad. De instroom en uitstroom van de regio kan verder beperkt worden. En ouders geef ik graag steun bij hun terechte vraag naar gemengde scholen, ipv zwarte en witte. Schoolbesturen mogen daar op aangesproken en financieel gecorrigeerd worden, wat mij betreft.

Dat doe je door je druk te maken over bijvoorbeeld cultuur, sport en welzijn. Door vooral welzijn meer te richten op een selectief aanbod, en minder op begeleiding van allerlei groepen bewoners om ze "zelfredzaam" te maken binnen bestaande subsidierelaties. Als jongeren willen biljarten dan geef je ze niet een begeleidingstraject "subsidieaanvraag voor biljartactiviteiten". Nee, je moet een biljart ergens neerzetten.

Dat doe je door je druk te maken over bijvoorbeeld stadseconomie. Ik wil meer stimuleren en selecteren op wat het Utrecht echt oplevert: minder bijstandsuitkeringen bijvoorbeeld. Dus ondersteuning van het midden en kleinbedrijf, wijkeconomie, starters, etc. Grote bedrijven maken toch hun eigen keuzes. Steun en stimulering is goed voor mensen die al op een of andere manier gebonden zijn aan de stad.Zet ook in op herstructurering van bedrijfsterreinen en breng daar zo mogelijk wonen bij. Bijvoorbeeld door oude kantoorgebouwen om te zetten in studenten- en starterswoningen.

Kortom, genoeg om me de komende 4 jaar weer mee te bemoeien. Om nog maar niet te spreken van hoeveel geld de afgelopen jaren weer over de balk, respectievelijk in de Oude Gracht is verdwenen. Of de regentenmentaliteit die weer behoorlijk opkomt. Of de veiligheid op straat, die echt nog wel beter kan. Enzovoort.

Geen opmerkingen: